Bevolking:
Ghana staat bekend om de vriendelijke bevolking. Overal in Ghana toont “You are invited” de vanzelfsprekende gastvrijheid. Wie kookt of eet nodigt met deze zin zijn omgeving uit om te delen in zijn rijkdom. Gastvrijheid is een kernwaarde en dat maakt een bezoek aan Ghana een duik in een warm bad, Ghanezen zijn er terecht trots op. De officiële taal van het land is Engels, maar inheemse talen worden volop gesproken. Voor vele Ghanezen is het officiële Engels hun tweede of misschien wel derde taal. De gemiddelde levensverwachting ligt op zestig jaar. Ghana heeft ongeveer 26 miljoen inwoners.
Geschiedenis:
Ghana ligt in West-Afrika en grenst aan de Golf van Guinee. Ten westen van Ghana ligt Ivoorkust, Burkina Faso in het noorden, Togo in het oosten en de Atlantische Oceaan aan het zuiden. De grootste rivier in Ghana is de Volta. Kwame Nkrumah werd in 1960 de eerste president in Ghana, hij had verschillende ideeën over hoe Ghana moest worden. Zijn ideeën sprak iedereen aan, hierdoor ontstond er 1 politieke partij, de CPP. Uiteindelijk redde Nkrumah het niet in Ghana, zijn gedrag en het feit dat de economie instortte zorgde ervoor dat hij in 1966 vertrok als president.
Ghana is een land waar in het verleden onder andere de Nederlands zijn voetsporen hebben achter gelaten. Helaas niet altijd in een positieve zin. De geschiedenis van de slavenhandel is in Ghana nog altijd zichtbaar. Langs de kuststrook zijn verschillende forten te vinden. Een bezoek hieraan is erg indrukwekkend. Ghana is sinds 1957 onafhankelijk van het verenigd koninkrijk. Dit wordt nog altijd jaarlijks uitgebreid gevierd.
Armoede:
Ghana is rijk aan grondstoffen en natuurlijke bronnen. Maar nog steeds leeft dertig procent van de bevolking onder de armoede grens. Dit houdt in dat iemand niet kan voorzien in de basisbehoeften als kleding, schoon drinkwater, goede huisvesting en voldoende voedsel. Bovendien heeft de houtkap ontbossing en woestijnvorming veroorzaakt. Ook het delven van goud legt een zware druk op het milieu. Het grondwater raakt vervuild en vruchtbaar akkerland moet wijken voor het graven van goudmijnen. De kleine boeren zijn hier de dupe van.
Religie:
De overgrote meerderheid van de Ghanezen is christelijk. Het geloof ligt in Ghana vaak letterlijk op straat. Winkels, kapperszaken, autowerkplaatsen, scholen, alles heeft een naam met daarin God of Jezus. Dit is voornamelijk in het zuiden van Ghana. In het noorden wonen juist veel moslims. Religie veroorzaakt geen onrust in Ghana.